Senát se usnesením distancoval od pročínského prohlášení a uložil senátorům aktivně vystupovat na obranu lidských práv obyvatel Číny a Tibetu

Senát se ve středu 30. listopadu 2016 distancoval od prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů, které adresovali Číně po návštěvě dalajlamy v ČR. Prohlášení o respektu k Číně a o Tibetu jako její součásti iniciovalo ministerstvo zahraničí v reakci na to, že se někteří čeští politici v Praze sešli s dalajlamou. Podepsal je prezident Miloš Zeman a připojili se k němu premiér Bohuslav Sobotka a předsedové obou komor parlamentu Milan Štěch a Jan Hamáček.

Horní komora usnesení schválila hlasy 38 z 69 přítomných senátorů. Proti byli zástupci ČSSD, ANO, KSČM či Strany práv občanů. Stanovisko naopak podpořili kromě občanských demokratů senátoři z vládní KDU-ČSL či z klubu Starostů a nezávislých.

Horní komora schválila ještě další usnesení, podle něhož mají všichni představitelé Senátu při mezinárodních jednáních aktivně vystupovat na obranu lidských práv obyvatel Číny a Tibetu.

Vládu pak horní komora vyzvala k tomu, aby v zájmu spolehlivosti a srozumitelnosti Česka na mezinárodní scéně usilovala o koordinaci postojů a co nejširší politickou shodu a spolupráci s prezidentem a parlamentem. Toto usnesení podpořili i zástupci ČSSD a ANO.

Více na  https://www.novinky.cz/domaci/422254-senat-se-distancoval-od-procinskeho-prohlaseni.html