Prohlášení Evropské asociace na obranu lidských práv ke Světovému dni uprchíků

Evropská asociace na obranu lidských práv (AEDH) vydala se svými členskými organizacemi, včetně ČHV, společné prohlášení ke Světovému dni uprchlíků. AEDH v prohlášení kritizuje přístup Evropské unie k azylové politice.

Minulý rok, 20. června 2012: „Naše myšlenky jsou víc než kdykoliv předtím s miliony žen, dětí a mužů po celém světě, kteří jsou nuceni uprchnout ze svých zemí před válkami, konflikty nebo pronásledováním. To je stále realita dnešního světa,“ uvedly vysoká představitelka EU Catherine Ashtonová a evropská komisařka pro vnitřní záležitosti Cecilia Malmströmová ve svém společném prohlášení. Kolik z těchto lidí našlo útočiště v členských zemích EU – přední globální ekonomické mocnosti? Jen něco přes 1,5 miliónu, tj. zhruba 3,5 % ze 42,5 miliónů lidí, kteří ze svých zemí museli uprchnout. Během 10 let byli tři ze čtyř žadatelů o azyl odmítnuti. Ochranný status získalo pouze několik desítek tisíc osob. Některé členské státy přesto mají pocit, že je to příliš.

Letos, 20. června 2013: Evropská asociace na obranu lidských práv a její členské organizace chtějí poukázat na to, že EU v protikladu k oficiálním výzvám k lidskosti, solidaritě a soucítění, odmítla schválit očekávanou významnou azylovou legislativu. Evropský parlament schválil jen velmi neuspokojivou minimální podobu reformy Společného evropského azylového systému (CEAS).

Celé prohlášení (anglicky) je dostupné ZDE.