Otevřený dopis Sobotkovi a Babišovi: Co se týče genocidy, slova nestačí

Pane místopředsedo vlády, Vaše výroky o koncentračním táboře Lety měly blízko k popírání holokaustu. Omluvil jste se, což bylo správné. Ale Vaše slova nestačí. Pane předsedo vlády, Vy jste tyto výroky odsoudil a připomněl památku obětí tábora, Ale Vaše slova nestačí.

Ve skutečnosti na místě koncentračního tábora Lety funguje už více než čtyřicet let prasečí farma. To je hanbou pro mrtvé i živé. Děje se tu “lokucida”, tedy zločin proti místu. Tato lokucida v Letech mocně rezonuje s genocidou spáchanou na Romech, Romkách a jejich dětech, romsky “Samudaripen”. A také se současným postavením romské menšiny.

Česká a evropská občanská společnost se společně v kauze Lety angažuje už roky. Bojovali jsme za odstranění prasečí farmy z míst genocidy, která jen zvyšuje symbolickou násilnost tohoto místa. Usilovali jsme o vybudování důstojného památníku.

Navzdory našim návrhům a nabídkám, jste s námi odmítali spolupracovat. Občanské společnosti jste odpovídali mlčením, evropským institucím jste dávali sliby. Výsledky žádné.

V současnosti, právě díky těmto slibům a žádné akci, se lokucida v Letech stala celoevropským symbolem neúcty k Samudaripen, k jeho obětem, přeživším, jejich potomkům a všem bojovníkům za lidskou důstojnost.

Pane předsedo vlády, Pane místopředsedo vlády, to co musíte udělat je jednoduché. Nemusíte nic slibovat, nemusíte dále mluvit, musíte konat.

Jde o otázku důstojnosti. Vaší, naší, obětí, života.

Více http://www.romea.cz/cz/zpravodajstvi/domaci/otevreny-dopis-sobotkovi-a-babisovi-co-se-tyce-genocidy-slova-nestaci