Otevřený dopis Českého helsinského výboru Vládě Polské republiky

V Praze 10. května 2016

Vládě Polské republiky

prostřednictvím velvyslanectví Polské republiky v Praze

Vážená paní premiérko, vážení členové vlády,

Český helsinský výbor (ČHV) je česká nevládní organizace zaměřená
na ochranu lidských práv a je členskou organizací AEDH – Evropského sdružení
na ochranu lidských práv. AEDH působí v Bruselu s působností na členské státy Evropské unie. Členskou organizací AEDH je rovněž polské sdružení proti antisemitismu a xenofobii Otwarta Rzeczpospolita – Otevřená republika.

Valná hromada AEDH, jíž se ve dnech 6. až 8. května 2016 účastnili ve Vídni zástupci 24 organizací z celkového počtu 32 členských lig, se věnovala i situaci porušování základních práv ve čtyřech zemích visegrádského uskupení. V této souvislosti vyjadřuje ČHV znepokojení nad krokem polské vlády, která dne 27. dubna 2016 oznámila, že s účinností od 1. června t.r. ruší svůj poradní orgán – Radu pro záležitosti rasismu, diskriminace a projevy netolerance, které jsou s nimi spojeny.

Situaci v oblasti lidských práv v Polsku sledujeme. Jsme přesvědčeni, že je v zájmu zachování demokratického právního státu, jenž se řídí týmiž zásadami jako ostatní země Evropské unie, aby i v Polsku existovaly mechanismy monitorující projevy rasismu, diskriminace a netolerance. Proto se obracíme na polskou vládu, aby své rozhodnutí zrušit radu, jež to má v působnosti, přehodnotila a aby činnost rady naopak podpořila. Bude to v zájmu jak polské společnosti, tak i čtyř visegrádských zemí a Evropy.

S výrazem úcty

• za předsednictvo Českého helsinského výboru
  • Táňa Fischerová, předsedkyně

Otevřený dopis je ke stažení ve formátu PDF zde.